Vasily Vereshchagin, 1888

Ο ρώσος καλλιτέχνης, στρατιώτης και πολιτικός αμφισβητίας Βασίλι Βερεσχάγκιν (1842-1904), ήταν ηθικός χρονιστής της ρωσικής στρατιωτικής ιστορίας. Εξοπλισμένο με ένα καβαλέτο και πιστόλι, ο Vereshchagin χρησιμοποίησε το έργο του για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις επιθετικές προόδους που έκανε η αυτοκρατορική Ρωσία προς τους ανατολικούς και νότιους γείτονές του κατά το δέκατο ένατο αιώνα. Περιέλαβε τις μισές ηπείρους του κόσμου και συμμετείχε σε δύο πολέμους. Δεν ταξίδεψε για λόγους ψυχαγωγίας ή διασκέδασης, αλλά πέρασε την πλειοψηφία των σκηνών πολέμου ζωγραφικής καριέρας του, πολλές τόσο grotesque που το κοινό τους απέρριψε. Οι καμβάδες του με ειρηνικά υποκείμενα και σχέδια από εξωτικές χώρες χρησίμευαν ως κύρια θέματα του καλλιτέχνη. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο Vereshchagin ζούσε έξω από τη Ρωσία στο Μόναχο και στο Παρίσι, με εκτεταμένες επισκέψεις στη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη. Ήταν εξαιρετικά επιτυχής όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε όλη την Ευρώπη και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του στυλ του Orientalism. Ο Vereshchagin κέρδισε παγκόσμια φήμη συμμετέχοντας σε περισσότερες από τριάντα ατομικές εκθέσεις την τελευταία δεκαετία της ζωής του, συχνά παρουσιάζοντας στα πιο μοντέρνα σαλόνια. Εκτός από τα έργα ζωγραφικής του, δημιούργησε εικονογραφικά εθνογραφικά σχέδια και ήταν συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών έργων.

Ο Vereshchagin γεννήθηκε στην πόλη Cherepovets στην οικογένεια ενός ρώσικου γαιοκτήμονα ευγενικής καταγωγής. Το πεπρωμένο του Βερεσχάγκιν με το στρατό ξεκίνησε το 1850, όταν, στην ηλικία των οκτώ, ο πατέρας του τον κατέγραψε στη διάσημη στρατιωτική Σχολή Αλεξάντροφσκι Cadet στο Tsarskoye Selo της Ρωσίας. Ιδρύθηκε στις 30 Μαΐου 1830 για την ανατροφή και την εκπαίδευση μικρών ορφανών και γιων ευγενών βετεράνων. Από το 1853 έως το 1860 ο Vereshchagin παρευρέθηκε στη Σχολή Ναυτικών Στρατιωτικών στην Αγία Πετρούπολη. Το 1858, στην ηλικία των δεκαέξι ετών πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι, εξυπηρετώντας τη φρεγάτα Kamchatka, που διασχίζει τη Δανία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Αν και ο Vereshchagin αποφοίτησε στην κορυφή της τάξης του με την τάξη του midshipman, δεν μπορούσε να ξεπεράσει το πάθος του για την τέχνη. Ξεκινώντας από το 1858, ο Vereshchagin άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα βραδινής κατάρτισης στο σχολείο της Εταιρείας για την Ενθάρρυνση των Τεχνών του Ιβάν Κραμσόγυ (1837-87). Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το στρατιωτικό σχολείο το 1860, εισήλθε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία για να γίνει ζωγράφος ιστορίας. Ο πατέρας του ήταν τόσο εξοργισμένος από αυτό που έκοψε όλη την οικονομική στήριξη του Vereshchagin. Το 1863, η ζωγραφική του, η Σφαγή των Ευνοούμενων της Πηνελόπης από τους Οδυσσούς που επιστρέφουν, απονεμήθηκε από την Ακαδημία ένα μικρό αργυρό μετάλλιο. Αυτό το μετάλλιο εξασφάλισε στο Vereshchagin το δικαίωμα να εργαστεί ως καλλιτέχνης και να μην υποχρεωθεί να επιστρέψει στη στρατιωτική θητεία κατά το ρωσικό δίκαιο τότε.

Μια ιστορική αναδιάρθρωση συνέβη κατά τη διάρκεια του χρόνου που ο Vereshchagin ήταν φοιτητής στην Αυτοκρατορική Ακαδημία. Το 1862, μια Διεθνής Έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο οδήγησε στην αποτυχία της αυτοκρατορικής ακαδημίας για την παραγωγή καλλιτεχνών που δεν είχαν ιδιαίτερη προσωπικότητα. Οι κριτικοί τέχνης κατηγόρησαν τη ρωσική τέχνη ως “στερημένη από οποιαδήποτε πρωτοτυπία”, 1 αναφλέγοντας τις ανησυχίες πολλών φοιτητών της αυτοκρατορικής ακαδημίας. Οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι η ρωσική τέχνη έπρεπε να ρίξει το “κοσμοπολίτικο ένδυμα” της και να επικεντρωθεί σε τοπικά θέματα. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα που αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν θέματα που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρωσία, αυτοί οι καλλιτέχνες είχαν αρκετά. Το 1863, δεκατέσσερις μαθητές με επικεφαλής τον Kramskoy, άφησαν πίσω τους τους δυνητικούς βαθμούς στην Ακαδημία και μεταφέρθηκαν σε ένα μεγάλο κοινό διαμέρισμα, μοιράζοντας τα πάντα ακόμα και τα κέρδη τους. Αυτή η ομάδα έγινε διάσημη και ήταν γνωστή ως Wanderers, ή Peredvizhniki στα ρωσικά. Οι Γουλαντές γέννησαν μια νέα κοινωνική τέχνη που απεικόνιζε τις κατώτερες τάξεις και ασχολήθηκε με θέματα κοινωνικών αδικιών. Ο Vereshchagin επηρεάστηκε πολύ από τον ιδεαλισμό του και πήγε στα μεγάλα άκρα για να κρατήσει το δικό του έργο εξίσου αυθεντικό με το δικό του καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Vereshchagin εγκατέλειψε την Ακαδημία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και συνελήφθη τυχαία αρκετά χρήματα από τον θείο του για να του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει την εκπαίδευσή του εκτός Ρωσίας. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που αποφοίτησε από την αυτοκρατορική ακαδημία, αλλά το 1874 διορίστηκε ως καθηγητής εκεί, αλλά απέρριψε το διορισμό.

Μετά από μια επίσκεψη στο Παρίσι το 1864, ο Vereshchagin αποφάσισε να σπουδάσει στο Ēcole des Beaux-Arts για δύο χρόνια με έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες της ημέρας Jean-Léon Gérôme (1824-1904). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Vereshchagin εκτέθηκε στο στυλ ζωγραφικής του Orientalist μέσα από το έργο όχι μόνο του Gérôme, αλλά και άλλων μεγάλων ζωγράφων που εργάζονταν σε στυλ όπως ο Ferdinand Roybet (1840-1920) και ο Léon Bonnat (1832-1922). Θεωρούμενος ως εξειδίκευση της ακαδημαϊκής τέχνης του 19ου αιώνα, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στην Ευρώπη, ο ανατολισμός ήταν ένας κλάδος τόσο του ρομαντισμού όσο και του ρεαλισμού. Οι ρωσικοί προσανατολιστικοί πίνακες περιλάμβαναν όχι μόνο σκηνές των Αγίων Τόπων, αλλά και Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια. Οι γαλλικοί καλλιτέχνες Orientalist ρομαντικοποίησαν το έργο τους δημιουργώντας όμορφες σκηνές φαντασίας που δεν βασίζονταν στην πραγματικότητα. Το 1866 ο Vereshchagin εξέθεσε μερικά από τα έργα του στο Salon de Paris και έλαβε ευνοϊκές κριτικές. Αυτή τη στιγμή ο καλλιτέχνης αποφάσισε να αφήσει πίσω τον γαλλικό Orientalism προκειμένου να σφυρηλατήσει ένα πιο αυθεντικό μονοπάτι. Ευτυχώς για τον Vereshchagin, η μοίρα προχώρησε δίνοντάς του ένα μπροστινό κάθισμα για να βιώσει την περιοχή για τον εαυτό του, που έδωσε στα έργα του μια μοναδική σφραγίδα αυθεντικότητας. Έγραψε σε μία από τις επιστολές του: “Έφυγα από το Παρίσι … Όπως και από κάποια φυλακή και από την απελευθέρωσή μου άρχισα να ζωγραφίζω με έντονη και μανία”.


[Left] “After Failure,” 1868; [Middle] “After Good Luck,” 1868 and [Right] “At the Fortress Walls Let Them Enter,” 1871.

Η πρώτη γεύση του πολέμου του Vereshchagin ήρθε στην ηλικία των είκοσι έξι όταν, το 1868, συνόδευσε τον ρωσικό στρατό υπό τον στρατηγό Konstantin Kaufman (1818-82) σε μια εκστρατεία στο σύγχρονο Ουζμπεκιστάν. Οι ιστορικοί αναφέρονται σε αυτό το χρονικό διάστημα ως «το Μεγάλο Παιχνίδι», για να περιγράψουν τη Ρωσική και τη Βρετανική πολιτική και διπλωματική αντιπαράθεση για το Αφγανιστάν και τα γειτονικά εδάφη της Κεντρικής και Νότιας Ασίας από το 1830 έως το 1895. Αυτή η σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή απειλή του πολέμου τις δύο αυτοκρατορίες. Η Ρωσία φοβόταν τις βρετανικές εμπορικές και στρατιωτικές εισροές στην Κεντρική Ασία και η Βρετανία φοβόταν να χάσει την Ινδία στη Ρωσία, το «κόσμημά της στο στέμμα». Όταν ο Χάτζι Νάουαμπ Καλμπ Αλί Χαν Μπαχαντούρ (1832-87) κήρυξε πόλεμο στη Ρωσική Αυτοκρατορία Το 1868, ο Γενικός Διοικητής του Τουρκεστάν, Κωνσταντίνος Φον Κάουφμαν, χρειαζόταν έναν χαρτογράφο για τον Ρωσικό στρατό. Ο Vereshchagin προσφέρθηκε να ενταχθεί στις δυνάμεις ως εθελοντής. Του απονεμήθηκε κατώτερος βαθμός αξιωματικού και το 1868 αναχώρησε για το Σαμαρκάντ, οπότε ο πατέρας του συγχωρεί τελικά το γιο του.

Ο Vereshchagin ανέλαβε τη διοίκηση του φρουρίου στο Ουζμπεκιστάν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής που άφησε ο Kaufman για να υπερασπιστεί τον emir. Υπήρχαν 500 Ρώσοι στρατιώτες, οι μισοί από τους οποίους τραυματίστηκαν, αριστερά για να πολεμήσουν έναν στρατό χιλιάδων. Όταν ο Kaufman επέστρεψε, οι στρατιώτες ομολόγησαν: “Αν δεν ήταν για τον Vasily Vasilyevich, δεν θα είχαμε πάει πια.” 2 Ο στρατηγός ήταν τόσο συγκινημένος που έδωσε στον Vereshchagin το δικό του Σταυρό του Αγίου Γεωργίου για γενναιότητα, που φορούσε ο Vereshchagin με υπερηφάνεια για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτή η εμπειρία σηματοδότησε ένα σημαντικό σημείο καμπής στη φωνή του Vereshchagin ως καλλιτέχνη. Ο ίδιος ταξίδευε επανειλημμένα σε περιοχές συγκρούσεων όχι μόνο για να παρατηρήσει αλλά για να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, καθώς θεώρησε ότι ήταν αδύνατο να απεικονίσει την πραγματικότητα του πολέμου χωρίς να συμμετέχει προσωπικά. “Θα ήταν αδύνατο,” έγραψε ο Vereshchagin, “να επιτύχει τον στόχο που έβαλα στον εαυτό μου, να δώσω στην κοινωνία μια εικόνα του πολέμου όπως είναι πραγματικά, παρατηρώντας μάχες με κιάλια από μια άνετη απόσταση. Πρέπει να αισθάνομαι και να περάσω από όλους τους εαυτούς μου. Πρέπει να συμμετέχω στις επιθέσεις, τις καταιγίδες, τις νίκες και τις ήττες, να βιώνω το κρύο, τις ασθένειες και τις πληγές. Δεν πρέπει να φοβούμαι να θυσιάσω τη σάρκα μου και το αίμα μου, αλλιώς οι εικόνες μου δεν θα σημαίνουν τίποτα »

Ο Vereshchagin έγινε διάσημος για τις ρεαλιστικές σκηνές μάχης και απεικονίσεις του λαού της Ασίας. Σε ένα από τα πρώτα του μεγάλα έργα ζωγραφικής, Η Αποθέωση του Πολέμου (1871), ο Vereshchagin ζωγράφισε εκατοντάδες κρανία το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας μια πυραμίδα. Στη γωνία του πίνακα ως διαμαρτυρία εναντίον του πολέμου έγραψε: «σε όλους τους κατακτητές, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον». Όταν ο ζωγράφος αυτός εκτέθηκε στο Βερολίνο, ο γερμανός πεζοναύτης Helmuth Moltke (1800-91) απαγόρευσε στους Γερμανούς στρατιώτες να το δούμε γιατί αισθάνθηκε ότι απεικόνιζε την πραγματικότητα του πολέμου και θα μπερδεύει τους νεαρούς στρατιώτες. Ο αυστριακός υπουργός πολέμου επέβαλε περιορισμούς στη έκθεση Βέρεσερχαγκίν του 1881 στη Βιέννη. Η Ρωσία επίσης απαγόρευσε τις εκθέσεις του Vereshchagin, καθώς και την απαγόρευση αναπαραγωγής βιβλίων και περιοδικών. Ο καλλιτέχνης πήρε άσχημα τις κακές αυτές κατηγορίες και έκαψε τρεις από τις ζωγραφιές του. Για τριάντα χρόνια, η τσαρική κυβέρνηση δεν απέκτησε ούτε μία ζωγραφική.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1800 κυριαρχεί ο κανόνας της λογικής στην πολιτισμένη Δύση, ενώ ο παράλογος και η βαρβαρότητα κυριαρχούσαν υπέρτατοι στην Ανατολή. Ως καλλιτέχνης Vereshchagin αισθάνθηκε καλείται να τεκμηριώσει αυτή την ακατέργαστη πραγματικότητα. Ένας άτακτος ταξιδιώτης, ο Vereshchagin επέστρεψε στο Turkestan το 1869, πήγε στα Ιμαλάια, την Ινδία και το Θιβέτ το 1873, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ινδία το 1884. Κατά μήκος του δρόμου αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες, από το πάγωμα μέχρι το θάνατο στα Ιμαλάια, με πυρετό από την τροπική ζέστη. Αυτός ο επίμονος άνθρωπος ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κατάφερε να ζωγραφίσει περισσότερα από 150 σκίτσα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε αυτό το πρώιμο έργο, ο Vereshchagin εστίασε τις περισσότερες από τις προσπάθειές του στην απεικόνιση της βίαιης πολεμικής επιχείρησης: από αμέτρητες ζωγραφιές νεκρών ή πεθαμένων, σε βαρβάρους που κρατούσαν τα αποκομμένα κεφάλια διαφόρων αυτοκρατορικών αξιωματικών. Στον πίνακα του, Γιορτάζουν (1872), ο Vereshchagin θέτει έξοχα την οπτική γωνία, σαν να (εσύ ο θεατής) στέκεται στο πλήθος. Καθώς κοιτάζουμε στο κέντρο της ζωγραφικής βλέπουμε ότι γιορτάζουν μια μακρά σειρά αποκεφαλισμένων ανθρώπινων κεφαλών στις κορυφές των ψηλών ξύλινων πόλων. Όταν η δουλειά του εκτέθηκε στη Δύση πολλοί άνθρωποι συγκλονίστηκαν από τις φρικαλεότητες και τον ρεαλισμό. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι, τόσο Ρώσοι όσο και Γερμανοί, φοβόντουσαν πώς αυτή η αυθεντική απεικόνιση θα επηρέαζε τους προσληφθέντες και απαίτησαν το έργο του Βερεσχαχάγιν να τραβηχτεί από τη δημόσια προβολή. Ακόμη και ο φίλος του στρατηγός Kaufman κατηγόρησε τον Vereshchagin ότι παραποίησε την ιστορία. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Vereshchagin ποτέ δεν ζωγράφισε τα πορτρέτα οποιωνδήποτε στρατηγών.

Ο Vereshchagin ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους που απεικόνιζαν την πολιτιστική ζωή και το τοπίο της Κεντρικής Ασίας στη βόρεια Ινδία. Είναι υπεύθυνος για την πρόοδο του ύφους ζωγραφικής γνωστού ως Orientalism σε νέα ύψη. Ίσως ως μια μορφή κρίσιμου ρεαλισμού, που ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή, ο Vereshchagin εντάχθηκε σε άλλους Ρώσους Orientalists για τη δημιουργία μιας αισθητικής όσο και μιας ιδεολογικής άποψης. Κατά τη διάρκεια σπουδών με το Gérôme στο Παρίσι έμαθε σύνθετες δεξιότητες, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών ζωγραφικής. Σε αντίθεση με τους Γάλλους Orientalists, ο Vereshchagin ζωγράφισε αυτή την πολύχρωμη περιοχή μέσω των ματιών των ζητιάρων και των σκλάβων ως σχολιασμό της φτώχειας και της έλλειψης πολιτικών δικαιωμάτων. Οι ζωγράφοι Οπιοί καπνιστές (1868), οι ζητιάνοι στη Σαμαρκάνδη (1870) και η πώληση ενός παιδιού σκλάβων (1872), καθώς και πολλοί άλλοι, προσέλκυσαν την ίδια προσοχή με τα κομμάτια του πολέμου του καλλιτέχνη. Ο ρώσος ζωγράφος δημιούργησε πολλά αριστουργήματα αρχιτεκτονικών ορόσημων, όπως το Taj Mahal (1876), που απεικονίζει μια εποχή που ο ποταμός Yamuna ήταν καθαρός και καθαρός. Ο Vereshchagin ζωγράφισε πολλά πορτρέτα Ινδών, νομάδων και μουσουλμάνων. πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήταν ντυμένοι αρκετά καλά για να μοιάζουν με μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας. Ο Vereshchagin ήταν ερωτευμένος με την ομορφιά των Ιμαλαΐων και του θιβετιανού οροπεδίου. Οι αριστουργηματικές ζωγραφιές τοπίου του, όπως ο παγετώνας στο δρόμο από το Κασμίρ στο Λάντκακ (1875), κατέστησαν προφανές ότι είδε περισσότερο την Ινδία τον δέκατο ένατο αιώνα από ό, τι πολλοί Ινδοί στον εικοστό πρώτο αιώνα.

[Left] “Tamerian’s Doors,” 1872, oil on canvas and [Right] “At the Entrance to the Mosque,” 1873, oil on canvas.

[Left] “Tamerian’s Doors,” 1872, oil on canvas and [Right] “At the Entrance to the Mosque,” 1873, oil on canvas.

Σειρά Turkestan

 

Κατά τη διάρκεια των εξήντα δύο ετών ζωής του, ο καλλιτέχνης άλλαξε επανειλημμένα σπίτια και χώρες διαμονής. Το 1871 παντρεύτηκε την Elizaveta Mary Fisher και εγκαταστάθηκε για λίγο στο Μόναχο της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρήγαγε ζωγραφιές τόσο γρήγορα πίστευε ότι είχε σκλάβους κρυμμένους στα κελάρια που ζωγράφισαν γι ‘αυτόν. Ο Vereshchagin ζωγράφισε την κρατική πομπή του πρίγκιπα της Ουαλίας στο Jaipur (1876), που θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη ζωγραφική στον κόσμο. Στην οικιακή του ζωή, όλα ήταν εξαρτώμενα από το πρόγραμμά του. Μέχρι τις πέντε το πρωί ο καλλιτέχνης ήταν ήδη στο στούντιό του, όπου δεν επιτρέπεται κανένας άλλος. Ένα δίσκο με φαγητό πρωινού τοποθετήθηκε σε μια μισάνοιχτη πόρτα. αν οι πλάκες άρπαξαν, έσπασε αμέσως. Με τον τρόπο αυτό στο Μόναχο ζωγράφισε μια σειρά δεκατριών ζωγραφικών έργων ανάμεσα σε μερικά από τα καλύτερα του Orientalist έργα του, τη σειρά Turkestan. Ήθελε να κρατήσει αυτή τη σειρά μαζί έτσι έβαλε πολύ υψηλή τιμή για κάθε μεμονωμένη ζωγραφική. Ένας από τους περίφημους αδελφούς της Ρωσίας Tretyakov, Σεργκέι Τρετυάκοφ (1834-92), αγόρασε ολόκληρη τη σειρά Τουρκεστάν του Vereshchagin το 1875 για περίπου $ 2,000,000 δολάρια στο σημερινό νόμισμα. Σήμερα, οι πίνακες αυτοί χωρίστηκαν μεταξύ των συλλογών της Γκαλερί Tretyakov στη Μόσχα και του Ρωσικού Μουσείου στην Αγία Πετρούπολη. Όλοι μαζί οι αδελφοί Tretyakov αγόρασαν 138 έργα ζωγραφικής και περίπου 400 σχέδια από το Vereshchagin.

 

A Rich Kirghiz Huntsman with a Falcon

Vasily Vereshchagin, “A Rich Kirghiz Huntsman with a Falcon,” 1871, oil on canvas.
Μετά το Μόναχο, το ζευγάρι μετακόμισε στο Παρίσι το 1877, όπου ο Vereshchagin έγινε μέλος του Club of Russian Artists, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από ρώσους καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημόσια πρόσωπα για την προώθηση της αμοιβαίας βοήθειας και των φιλανθρωπικών έργων στη ρωσική κοινότητα. Η λέσχη διοργάνωσε συναυλίες και δραματικές αναγνώσεις. ήταν το μέρος για να μάθουν πολιτιστικά νέα και να συναντήσουν συναρπαστικούς ανθρώπους. Δυστυχώς, οι τιμές των διαμερισμάτων στο Παρίσι έγιναν αδύναμες, ακόμα και για το νεοαποφέρουμενο Vereshchagin. Το ζευγάρι αποφάσισε να εγκατασταθεί περίπου μισή ώρα από το Παρίσι, στην πόλη Mezon-Laffit. Αγόρασαν κάποια γη εκεί και τέσσερα χρόνια αργότερα, μετακόμισαν σε ένα σπίτι που σχεδίασε ο Vereshchagin. Σχεδίασε επίσης ένα μοναδικό καλοκαιρινό στούντιο που χτίστηκε σε τροχούς με τεράστια παράθυρα που στέκονταν στις ράγες για να επωφεληθούν από το καλύτερο φως για ζωγραφική. Ήταν σε θέση να μετακινήσει το στούντιό του εύκολα για να ακολουθήσει τον ήλιο, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να έπεφταν πάντα στον καμβά του.

“Road of the War Prisoners,” 1878-79, oil on canvas

“Road of the War Prisoners,” 1878-79, oil on canvas

Το 1877 ξεκίνησε ένας νέος Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Αν και ο Vereshchagin ήταν στο Παρίσι, δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να συμμετάσχει στη μάχη. Στις 8 Ιουνίου βρισκόταν στο πλοίο ένα μικρό βαρκάκι ονομάστηκε Shutka ως εθελοντής, που υπέστη σοβαρές βλάβες όταν δέχτηκε επίθεση από ένα τουρκικό θωρηκτό. Δεν περίμενε να ανακάμψει, έκανε τον δρόμο του στη νότια Βουλγαρία για να συμμετάσχει στην πολιορκία της Πλέβνας, μία από τις μεγάλες μάχες του πολέμου που διεξάχθηκε από τον κοινό στρατό της Ρωσίας και της Ρουμανίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτω από τα όστρακα και τις σφαίρες της φωτιάς του εχθρού, ο Vereshchagin ζωγράφισε σκηνές μάχης όπως συνέβησαν. Όλοι μαζί υπήρχαν μια σειρά τεσσάρων μάχες για περίοδο πέντε μηνών. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επιθέσεις σκοτώθηκε ο μικρότερος αδελφός του Βερεσχαχάγκεν Σεργκέι. Η πολιορκία του Πλέβνα καθυστέρησε σοβαρά τη ρωσική πρόοδο στη Βουλγαρία, αλλά τελικά οι ρωσικές ενισχύσεις κατέστρεψαν αποφασιστικά τις οθωμανικές δυνάμεις στην τέταρτη μάχη στο Σιδηρόδρομο. Η πολιορκία της Πλέβνα σηματοδότησε επίσης την εισαγωγή του επαναληπτικού τουφέτου στον ευρωπαϊκό πόλεμο με όπλα που τροφοδοτούνται με περιοδικό. Στο τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου, ο Vereshchagin τιμήθηκε με το χρυσό σπαθί για γενναιότητα, αλλά αρνήθηκε να το δεχτεί.

“Requiem. Vanquished.” 1879, oil on canvas

“Requiem. Vanquished.” 1879, oil on canvas

Παρά τα πολλά εμπόδια του, ο Vereshchagin κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Το όνομά του ήταν συχνά εμφανές τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό Τύπο. Στην πραγματικότητα, ο γνωστός Αμερικανός μυθιστοριογράφος Theodore Dreiser (1871-1945) δημιούργησε τον κύριο χαρακτήρα του μυθιστορήματός του, The Genius, με βάση τον χαρακτήρα του Vereshchagin. Καθώς ωρίμασε ως καλλιτέχνης Vereshchagin μετακινήθηκε από λεπτομερείς περιγραφές αιματηρών σκηνών μάχης σε πιο συμβολική απεικόνιση. Στην ζωγραφική του, Ο δρόμος των κρατουμένων του πολέμου (1878-79), ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί χαλαρά εκφραστικά πινέλα για να μεταφέρει τους συναισθηματικούς φόβους των φρικαλεών κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Με βάση την εμπειρία από πρώτο χέρι, ο Vereshchagin είδε χιλιάδες Τούρκους κρατούμενους να παγώνουν μέχρι θανάτου, καθώς πορεύονται σε στρατόπεδα πολέμου. Αυτή η ανοιχτά αντιπολεμική δημιουργία απορρίφθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Β ‘(1818-81), μαζί με το σύντροφό του, Απαραίτητο μέρος των κρατουμένων (1878-79). Το 1891, ο Vereshchagin πώλησε τελικά και τα δύο καμβά σε συλλέκτες στη Νέα Υόρκη. σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο του Μπρούκλιν. Στη ζωγραφιά του, Ρέκβιεμ. Πεθαμένος. (1879), ένας Ρώσος ιερέας δίνει τα τελευταία δικαιώματα σε ένα πεδίο νεκρών μουσουλμάνων στρατιωτών, συμβολίζοντας τη δύναμη της νίκης επί της αθάνατης ψυχής ενός ατόμου. Όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη, οι Ρώσοι στρατηγοί έγιναν θυμωμένοι επειδή έδειξαν συμπάθεια για τους Τούρκους και απέκρυψαν τον ρωσικό στρατό. Ο Βερεσχαχάγκιν απάντησε: “Βλέπετε την γυμνή αλήθεια”

 

In Jerusalem. Tsar’s Tombs

Vasily Vereshchagin, “In Jerusalem. Tsar’s Tombs,” 1884-1885, oil on canvas.

Σειρά Παλαιστίνης

Το 1883, ο Vereshchagin ταξίδεψε στη Συρία και την Παλαιστίνη, όπου μαγεύτηκε από την ομορφιά των Αγίων Τόπων. Αυτό που σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι ένα σύντομο ταξίδι στις μελέτες χρωμάτων μετατράπηκε σε διετή περιπέτεια, εμπνευσμένη από την σειρά της Παλαιστίνης. Μεταξύ των υποκειμένων του ήταν ο τάφος του Αβραάμ, η κοιλάδα Ezdraelon, οι τάφοι των βασιλέων, τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Βηθέα και οι παλιές εβραϊκές τάφοι κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ολοκληρώθηκε στο σπίτι του Mezon-Laffit από το 1884 έως το 1885, αυτή η σειρά απεικονίζει τη ζωή του Ιησού και της Αγίας Οικογένειας. Ο Vereshchagin ζωγράφισε αυτά τα θρησκευτικά πρόσωπα με ένα συνηθισμένο τρόπο απογυμνωμένο από τη συνηθισμένη δοξασία τους. Ένας από τους πιό διάσημους πίνακες της σειράς, το Τείχος του Σολομώντος (1885), απεικονίζει έναν νεαρό Ιωσήφ που φορούσε βρώμικα ρούχα ενώ περπατούσε ανάμεσα σε σκουπίδια και κότες, ενώ ένας νεαρός Ιησούς βαριέται κοντά. Αναζωπύρωση σημαντικής διαμάχης, η σειρά εξαφανίστηκε από την κοινή γνώμη λίγο μετά το ευρωπαϊκό ντεμπούτο της. οι πίνακες απαγορεύτηκαν πλήρως στη Ρωσία. Στη Βιέννη, ο καθολικός κλήρος τους χαρακτήρισε ως αίρεση. Σε συνέντευξή του στον τοπικό βιεννέζο Τύπο, ο Βερεσχαχάγκιν δήλωσε: «Είμαι άθεος, δεν είναι έκπληξη. Αν και νομίζω ότι ο Χριστός είναι ιστορικός χαρακτήρας που θεοποιήθηκε από το Ευαγγελικό βιογραφικό. Ήταν έξυπνος και δικαιοσύνη σε μερικές από τις εκτιμήσεις του. Καρδινάλιοι, επισκόπους … Δεν έχουν τίποτα κοινό με το όνομά του, παράσιτοι σε αυτό και στην πραγματικότητα είναι αιρετικοί οι ίδιοι … ».5 Την τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν οι πίνακες ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 1888, ύστερα από μια επιθετική διαφημιστική εκστρατεία που διοργάνωσε της Αμερικανικής Ένωσης Τέχνης. Η έκθεση του Vereshchagin ξεκίνησε στην Αμερικανική Πινακοθήκη Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη και ταξίδεψε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο μήνες. Η παράσταση ήταν μια εκπληκτική επιτυχία. Η ολόκληρη συλλογή από 100 έργα ζωγραφικής πωλήθηκε σε δημοπρασία. Το Τείχος του Σολομώντα αγοράστηκε από τη Phoebe Hurst (1842-1919), η οποία την δωρίζει στη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια. Η ζωγραφική πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2007 σε έναν ανώνυμο ρώσο αγοραστή για το ποσό των $ 3.624.000 USD. Η πλειοψηφία των άλλων ζωγραφιών από αυτή τη σειρά παραμένει ένα μυστήριο σήμερα. λίγοι έχουν επανεμφανιστεί στη διεθνή αγορά τέχνης μετά από δημοπρασία το 1891. Για τους λόγους αυτούς, μετά από σχεδόν έναν αιώνα λησμονίας, η εμφάνιση του Τείχους του Σολωμόν στην αγορά είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τους ερευνητές και τους θαυμαστές της τέχνης του Vereshchagin.

“Solomon’s Wall,” 1885, oil on canvas

“Solomon’s Wall,” 1885, oil on canvas

 

Ναπολεονική σειρά

Ο Vereshchagin συναντήθηκε με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Λυδία Βασιλέβνα Ανδρεβσβάγια, όταν την προσέλαβε για να παίξει πιάνο για την έκθεση του 1888 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1893, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, όπου ο Vereshchagin άρχισε να εργάζεται σε μια σειρά από πίνακες εμπνευσμένες από το μυθιστόρημα War and Peace του Leo Tolstoy (1828-1910). Αυτή η σειρά ήταν αφιερωμένη στην εκστρατεία του Ναπολέοντα και το θάρρος της Ρωσίας στον πόλεμο του 1812. Στο πλαίσιο προετοιμασίας επισκέφθηκε τον τομέα του Μποροδίνο, πολλά μουσεία, συναντήθηκε με ερευνητές της ζωής του Ναπολέοντα και διάβασε όλα όσα μπορούσε να βρει για το θέμα. Ο Vereshchagin συνέχισε να γράφει ένα βιβλίο για τον πόλεμο. Ο καλλιτέχνης εργάστηκε σε αυτούς τους πίνακες για τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του. Η σειρά απεικόνισε τη μάχη του Borodino, στην οποία ο Vereshchagin αφιέρωσε δύο πίνακες: ο Ναπολέων κοντά στο Borodino Heights (1897) και το τέλος της μάχης του Borodino (1899-1900). Η παραμονή του στρατού του Ναπολέοντα στη Μόσχα απεικονίζεται σε δεκατέσσερις πίνακες, όπως στον Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου (1887-1895), στο Κρεμλίνο – Μια Πυρκαγιά (1887-1895) και στην Νίκη Μόσχας (1897-1898). Αυτά τα έργα ζωγραφίστηκαν για πρώτη φορά το 1895 στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Ως συνήθως, ο Vereshchagin ήθελε να πουλήσει τη σειρά ως μονάδα. Αλλά μέχρι το 1902 οι εκπρόσωποι του Vereshchagin πώλησαν τελικά τη ναπολεονική σειρά του στον Τσάρο Νικόλαο Β (1868-1918) για περίπου $ 2,000,000 δολάρια στο σημερινό νόμισμα. Μετά από χρόνια απόρριψης από την αυτοκρατορική Ρωσία, ο Vereshchagin είχε τελικά θριαμβεύσει.

 

“Napoleon Near Borodino Heights,” 1897, oil on canvas

“Napoleon Near Borodino Heights,” 1897,

Ο Vereshchagin συνέχισε να ταξιδεύει μέχρι την τελευταία ημέρα της τολμηρής και θαρραλέας ζωής του. Ο καλλιτέχνης έλαβε μέρος σε μια από τις μάχες του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου το 1904, που αποδείχθηκε μοιραία. Ο Vereshchagin ταξίδευε στην Άπω Ανατολή όπου επισκέφθηκε με αμερικανικά στρατεύματα στις Φιλιππίνες και ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία. Προσκλήθηκε από τον ναύαρχο Στεπάν Μακάροφ (1849-1904) για να τον συνοδέψει μαζί με τη ναυαρχίδα του Makarov Petropavlovsk. Πηγαίνοντας το πρωί σε μια επιδρομή στις 13 Απριλίου 1904, συναντήθηκαν το ιαπωνικό ναυτικό του Ναυάρχου Τόγκ. Ο Makarov αποφάσισε να μην πολεμήσει και αντ ‘αυτού στράφηκε στην υποχώρηση. με αυτόν τον τρόπο το Πετροπαβλόφσκ έπληξε δύο ορυχεία και ανατίναξε, σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του Makarov και του Vereshchagin. Σε δύο λεπτά το πλοίο εξαφανίστηκε από την όραση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Vereshchagin πέρασε τα τελευταία λεπτά της ζωής του ζωγραφίζοντας ζωηρά τη σκηνή μπροστά του, ένα συμβούλιο πολέμου υπό την προεδρία του ναύαρχου Makarov, το οποίο ανακτήθηκε σχεδόν άθικτα. Σε μια κακή ειρωνεία της μοίρας, οι τάφοι όλων των συγγενών του Vereshchagin εξαφανίστηκαν επίσης κάτω από το νερό όταν το πρόγραμμα κατακλύσεως των δεξαμενών του Rybinsk εγκρίθηκε το 1941.

Studio of Vasily Vereshchagin in his house in the Lower Kettle district of Moscow, 1890

Studio of Vasily Vereshchagin in his house in the Lower Kettle district of Moscow, 1890

Ο Vereshchagin, ένας από τους πιο διακεκριμένους Ρώσους ζωγράφους μάχης όλων των εποχών, είχε ως εξής για τον πόλεμο: “Έχει ο πόλεμος δύο πλευρές – ένα ευχάριστο και ελκυστικό και το άλλο άσχημο και απωθητικό; Όχι, υπάρχει μόνο ένας πόλεμος, ο οποίος προσπαθεί να αναγκάσει τον εχθρό να σκοτώσει, να τραυματίσει ή να πάρει όσους περισσότερους κρατούμενους όσο το δυνατό, ενώ ο ισχυρότερος αντίπαλος χτυπά τον αδύναμο μέχρι να αγωνιστεί ο ασθενής για το έλεος ».4 Με μεγάλη αντοχή κέρδισε το Vereshchagin παγκοσμίως φήμη, πήρε μέρος σε περισσότερες από τριάντα προσωπικές εκθέσεις την τελευταία δεκαετία της ζωής του, οι μισοί από αυτούς ήταν στο εξωτερικό. Ο Vereshchagin χρησιμοποίησε την τέχνη του για να μιλήσει για εκείνους που δεν μπόρεσαν πλέον να μιλούν για τον εαυτό τους, να κάνουν ερωτήσεις που κανείς άλλος δεν ένιωθε να τους ζητήσει.
Οι ιστορικοί θεωρούν ότι το Μεγάλο Παιχνίδι τελείωσε στις 10 Σεπτεμβρίου 1895 με την υπογραφή των πρωτοκόλλων της Επιτροπής για το όριο της Παμίρ, όταν καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Πάνω από έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, κανένας καλλιτέχνης, φωτογράφος ή δημοσιογράφος δεν έφτασε κοντά στην τεκμηρίωση των πολέμων και των συγκρούσεων που δημιούργησε το Μεγάλο Παιχνίδι με τον τρόπο που έκανε ο Βασίλι Βερεσχαχάγκιν. Ωστόσο, η πολυμορφία της δουλειάς του είναι αυτό που πραγματικά θέτει το Vereshchagin εκτός από τους περισσότερους καλλιτέχνες οποιασδήποτε εποχής. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές του διακρίσεις το 1901, όταν ο Vereshchagin ήταν υποψήφιος για το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

“It would be impossible,” Vereshchagin wrote, “to achieve the aim I have set myself, to give society a picture of war as it really is, by observing battles through binoculars from a comfortable distance. I have to feel and go through it all myself. I have to participate in the attacks, storms, victories and defeats, experience the cold, disease, and wounds. I must not be afraid to sacrifice my flesh and my blood, otherwise my pictures will mean nothing.”

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα SRGREECE.gr

Sources

1. Elizabeth Kridl Valkenier, The Wanderers Masters of 19th- Century Russian Painting, Dallas Museum of Art, 1990, page 2.

2. http://www.aif.ru/culture/person/vasiliy_vereschagin_neprevzoydennyy_hud…

3. http://russiapedia.rt.com/prominent-russians/art/vasily-Vereshchagin/

4. http://figurementors.com/vasily-Vereshchagin-nihilist-inside-the-apotheo…

5. http://figurementors.com/vasily-Vereshchagin-nihilist-inside-the-apotheo…

* Note: The spelling of his name:  Evgenia Petrova,

 

About the Author
Cathy Locke is an award-winning fine art painter, professor, and published writer, specializing in Russian art of the 19th and 20th centuries. She organizes annual art excursions to Russia every summer and is the editor of Musings-on-art.org.


Cathy Locke’s artwork – www.cathylocke.com