Τo έργο του Karl Krause

Αδελφοί μου
‘Οπως αναφέρει ο κορυφαίος αμερικανός τέκτων και πρύτανυς της νομικής του Harvard Roscoe Pound (The Philosophy of Masonry, 1916), “ανάμεσα στις 4 πιο εξέχουσες τεκτονικές πρoσωπικότητες είναι ο -στους πολλούς άγνωστος- Τέκτων Krause” (6 May 1781 – 27 September 1832).

O Karl Christian Friedrich Krause γεννήθηκε κοντά στη Λειψία το 1781. Είναι ο ιδρυτής μίας νέας φιλοσοφίας δικαίου. Καθηγητής νομικής, κατέστη τέκτων το 1805. Το 1809 παρουσιάζει δώδεκα ομιλίες στη Στοά του στη Δρέσδη. Το 1810 δημοσιεύει το πρώτο έργο του “The three Oldest Professional Records of the Masonic Fraternity” (το έργο είναι στα γερμανικά), ένα από τα σημαντικότερα τεκτονικά έργα που έχουν κυκλοφορήσει, όπως αναφέρει και ο Αδ.: Mackey. Oμως, το έργο του, πολύ προοδευτικό για την τότε κοινωνία, βρίσκει αντιμέτωπη την άγνοια, τη ζήλεια και τη μισαλλοδοξία των Αδδ.:
Mετά από την αποτυχία απαγόρευσης διάδοσης του έργου, ο Krause διεγράφη από τη Στοά του, όπως ακριβώς έγινε και με άλλους κλασικούς σήμερα τέκτονες συγγραφείς όπως ο Preston, o Crucefix και ο Oliver.
To έργο του, τόσο το τεκτονικό όσο το νομικό, ενέπνευσε γενεές μαθητών, οι δε νομικές και πολιτικές διδασκαλίες του μεταφράστηκαν σε 7 γλώσσες.

Επισυνάπτουμε το αφιέρωμα σε αυτόν από τον καθηγητή Pound.

POUND R. THE PHILOSOPHY OF FM2