Τεκτονικά σύμβολα που υιοθετήθηκαν σε νομίσματα

Έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ Τεκτονικά σύμβολα σε νομίσματα?

Ναί! Το 1794 ο αδ. James Sketchley στο Μπέρμιγχαμ στην  Αγγλία, εξέδωσε ένα ιδιωτικό χάλκινο νόμισμα 1/2 δεκάρας επι τη ευκαιρία της ανάδειξης του πρίγκηπα της ουαλίας σε Μ.Δ.
Ο τίτλος έλεγε στη μια πλευρά: “24 Νοεμβρίου 1790 Ο πρίγκιπας της Ουαλίας εκλέχτηκε GM” . Αυτός ήταν ο Γιώργος Αύγουστος Φρέντερικ που αργότερα βασίλεψε ως Γιώργος IV, 1820-1830, και ήταν Μεγάλος Δάσκαλος
της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας (Moderns). Το νόμισμα είχε διάμετρο 28 mm και βάρος 9 g και είχε την αξία του 1/2 δεκάρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το νόμισμα το φιλοτεχνημένο απο τον  Sketchley, προφανώς εκδοθέν ως κομμάτι τσέπης, έγινε αποδεκτό και κυκλοφόρησε ως νόμισμα 1/2 δεκάρας! (Εγκρίθηκε περίπου 10 χρόνια πριν την κοπή απο τη συμβολική του Στοά).
Sit Lux Et Lux Fuit = σε ελεύθερη μετάφραση “θα πρέπει να υπάρχει Φως για να γίνει Φως”
Κανένα άλλο τεκτονικό συμβολικό στοιχείο δεν είναι γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως αυτόν τον τρόπο.

Φωτό: Yasha Beresiner, Ρ.Μ., Quatuor Coronati Lodge

Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος του Sketchley δείχνει ένα φτερωτό χερουβάκι με ένα τρίγωνο και τεκτονικές αλληγορίες (Σοφία – Ισχύς – Κάλος κλπ) και η όπισθεν έχει τα χέρια του πρώτου Μεγάλου Κολεγίου της Αγγλίας με υποστηρικτές κάστορες. Αξίζουν περίπου 25-40 δολάρια σήμερα (www.intercol.com). Ο εμπρόσθιος σχεδιασμός έχει υιοθετηθεί από το WSB Club της Νοτίου Δικαιοδοσίας και δίνονται στα νέα μέλη του WSB (Wisdom – Strength – Beauty).