Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ “ΣΠΙΝΘΗΡ”

Η τεράστια, η άπειρη, η ατέρμονη θάλασσα Ελλήνων ιδιοφυιών που πλημμύρισε την ευρωπαική ήπειρο για δυο αιώνες (1350 -1550) ρίζωσε δια παντός τις ελληνικές ιδέες που μπόλιασαν πανεπιστήμια, ακαδημίες, μοναστήρια, θεσμούς σχολικούς, ιδρύματα πολιτισμού και κράτη ολόκληρα με το κλασικό σκέπτεσθαι, πράτειν και φέρεσθαι. Νείλος ο Καλαβρός, Μάξιμος ο Γραικός, Νικόλαος Σοφιανός, Αλέξανδρος ο Ε’, Αρσένιος Ελασσόνος, αδελφοί Ερμώνυμοι, Χαλκοκονδύλαι, Αργυρόπουλος, Βησσαρίων, Μελέτιος, Χρυσολωράς, Μιχαήλ Αποστόλης, Μουσούρος, Αρσένιος Αποστόλης, Ζαχαρίας Καλλιέργης, Δημήτριος Δούκας, Ταρχανιώτης, Λεώνικος Τομέως, Μανούσος Σακελλάριος, Δημήτριος Τρικλίνιος, Αλάτιος, Πλήθων Γεώργιος Γεμιστός, Ιωσήφ Μεθώνης, Εμμανουήλ Αδραμυττηνός, οι αδελφοί Οικονομίδαι, Πλανούδης, Ξανθόπουλος, Τρικλίνιος, Χούμνος, Βαρλαάμ, Τραπεζούντιος, Γαζής, Ιανός Λάσκαρις, Αλέξανδρος Ζήνος: είναι μια στάλα, μια δροσιά ύδατος πνευματικού αυτής της συνταρακτικής εκστρατείας μόρφωσης των ευρωπαικών πληθών, αυλών, χωρών.

Ίδρυσαν βιβλιοθήκες. Έγραψαν βιβλία. Διακόσμησαν κώδικες. Δίδαξαν. Ενέπνευσαν. Δημιούργησαν σχολές σκέψεως. Μπόλιασαν. Επηρέασαν. Επινόησαν. Άνοιξαν δρόμους, λεωφόρους, μονοπάτια, ατραπούς φέρεσθαι, διανοείσθαι, συγγράφειν, μεταφράζειν, αποδίδειν.
Τι άνθρωποι ήσαν τούτοι οι Έλληνες; ήσαν μοναχικοί διανοητές που εδόθησαν στους άλλους, που κομμάτιασαν τις υπάρξεις τους για να μορφώσουν, να παιδεύσουν και να διαμορφώσουν μια εποχή. Αλληλουχία εικόνων με συνταράσει όταν σκέφτομαι τούτους τους καλούς Έλληνες. Δίπλα στο κεράκι τους να μελετούν αναπόσπαστα τις νύχτες και τις ημέρες της ζωής τους. Επάνω σε τυπογραφικά πιεστήρια. Με ματογυάλια και χοντρές διόπτρες να αντιγράφουν, να εκδίδουν, να τυπώνουν, να διακοσμούν, να βουτούν στο μελάνι την πέννα τους και να αναλύουν, να σχεδιάζουν, να επιστολοσυνθέτουν, να προτείνουν, να μεταδίδουν.
Αυτούς τους μαχητές του καλάμου και του χάρτου τους εγέννησε η Ελλάς. Ο ατέρμονος, πνευματικός, τεράστιος Πόντος, η αρχαία, σοφή, πεντάμορφη Μικρά Ασία, η Στερεά Ελλάς, η Μακεδονία και η Θράκη, η παμπάλαια Ήπειρος, τα Ιόνια Νησιά και η Μάνα Κρήτη, η εξωτική Κύπρος, η ελληνική Σικελία, η Μεγάλη Μεγίστη Ελλάς, το πολύπαθο ΑΙΓΑΙΟ, ο ΜΩΡΕΑΣ ο αστείρευτος.
ΣO