Η ελληνική γλώσσα !!!

“Aπό την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα”!
Γιώργος Σεφέρης.

 

Στο  σημερινό  μας  λεξιλόγιο χρησιμοποιούμε πάνω από 5.000 Ομηρικές  λέξεις  όπως : αλήθεια, αρετή, γελώ, θρηνώ, νεότης, πατρίς, πέλαγος, δίκαιος, σκέπτομαι, όπλο, όρκος, βουλή, πόλεμος,ουρανός!!!

Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα; Γιατί μια  Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;

Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε  ομηρικά, αλλά δεν το κατανοούμε επειδή αγνοούμε την  αληθινή  έννοια  των  λέξεων που χρησιμοποιούμε  καθώς  καί  τήν…ετυμολογική  τους  υπόσταση!!!

Γιά  τού  λόγου το αληθές θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα πού  θά  μάς  πείςουν  δίχως  αμφιβολία  ότι η  Ομηρική  γλώσσα  όχι μόνο  δεν  είναι  νεκρή, αλλά  είναι  καί  ολοζώντανη!!

Ένας  πολύ  μεγάλος  αριθμός  ομηρικών  λέξεων  κρύβεται  μέσα σε σύνθετα  ή  διάφορα  παράγωγα  καθημερινής  μας  χρήςεως! π.χ. :
Την φωνή δεν την ονομάζουμε αυδή, λέμε όμως έμεινα άναυδος ή απηύδησα.
Η γη δεν λέγεται σήμερα άρουρα ή χθών, παρ’ όλα αυτά έχουμε και άροτρο! αροτριώ! αρουραίους και υποχθόνιους θορύβους!
Το ιμάτιο δεν ονομάζεται λώπη υπάρχουν όμως αρκετοί λωποδύτες γύρω μας.
Δεν λέμε κυνώ το φιλώ, ούτε κύσα το εφίλησα. Λέμε όμως προσκυνώ το εικόνισμα, ενώ το φιλώ αγγλικά λέγεται kiss και γερμανικά küssen.
Το κρεβάτι δεν λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα την γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι. Οι Ισπανοί το ονομάζουν lecho, letto οι Ιταλοί, lit οι Γάλλοι, Lager οι Γερμανοί. Το  συχνά  δεν  το  λέμε  θαμά, έχουμε όμως πολλούς θαμώνες στα καφενεία! Το γεύμα ή το δείπνο δεν είναι πλέον δόρπον, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να γευθούμε κάποιο επιδόρπιον. Στους  ναούς  υπάρχει  πάντα  ο  νεωκόρος  άν  και  το  σκουπίζω, σαρώνω, φροντίζω δεν το λέμε κορέω. Αυτό  το  ομηρικό  ρήμα  κορέω γέννησε  δεκάδες  λέξεων  στις  δυτικές  γλώσσες, μέσω  των λατίνων, που το δανείσθηκαν και το πρόφεραν curo με την ίδια έννοια : «φροντίζω, επιμελούμαι»cura = η θεραπεία, η  φροντίδα για το σώμα! ακόμη  καί  τό…ιερό  βιβλίο  τών…Ισλαμιστών  τό  κοράνιο!!! Το  πλοίο  δεν  ονομάζεται πλέον ναύς, έχουμε όμως και ναυπηγούς και  ναυτιλία  με  ναυτικούς και ναυστάθμους με ναυτικό με ναυάρχους, ναύτες και ναυμαχίες και ναυαγούς με ναυαγοσώστες …και ναυτοδικείο ναυτία! καί  ναυλοχώ! ναυλώνω! ναυλοσύμφωνο!!!

Το  ψωμί  μόνο  στις  εκκλησίες το αποκαλούμε άρτο, όμως έχουμε αρτοποιεία, αρτοσκευάσματα !!! Μπορεί να μην ονομάζουμε ιχθείς τα ψάρια, λέμε όμως ιχθυοπώλης, ιχθυοπωλείο, ιχθυοκαλλιέργεια, κ.λπ.

Αλέξω   στην  εποχή  του  Ομήρου  σημαίνει   εμποδίζω,  αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξήλιο. Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.τ.λ. Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια, τηλεβόας!  κ.τ.λ.

Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω. Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός. Πόρο έλεγαν την διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε την λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, τον φτωχό.

Φρην είναι η λογική. Από αυτή την λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.τ.λ.

Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος. Τον θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από την λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.

Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα!Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση, ή νοσταλγία!Ακριβέστερα  όταν  ο  Ελληνας  αειναύτης επέστρεφε  οικαδε  κοντά  στούς  αγαπημένους  του   τόν  περίμενε  ένα…λουκούλιο!  νοστιμότατο  γεύμα  πού  καθιέρωσε  τήν  έκφραση…” Νόστιμο  ήμαρ-μέρα!”Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό. Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος! καί  στόν …άχρηστο  προσέδιδαν  τήν  γραφική  ονομασία ” Αχθος  Αρούρης”!!! Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι – ρύπανση. Από την λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής. Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τις λέξεις χειροπέδες, …ορθοπεδικός (όχι ορθοπαιδικός!!!). Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.
Άγχω, σημαίνει σφίγγω τον λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση. Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο! Η πολύ φουρτουνιασμένη θάλασσα  πού  λεγόταν βρύξ  βρυχάτο!
Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη  να  την  λέμε «πολύφερνη νύφη». Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με την διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα. Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε – η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, στην σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.

Από την λέξη χειρ έχομε : χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.

Από το ύδωρ έχομε τις λέξεις : ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι:

Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.

Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.

Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε την γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν.

Σκοπός μας είναι να ανακαλύπτουμε τις έννοιες των λέξεων για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα.