Η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου

         Ruins of an ancient library in Athens
         Μέσα σ’ ένα ονειρικό περιβάλλον, καθαγιασμένο από τη γειτνίαση με τους σημαντικότερους μνημειακούς και ιστορικούς θησαυρούς του κόσμου, βρίσκεται περιτριγυρισμένη από κλασικίζοντα οικήματα,  κατά μήκος της οδού που συνέδεε την Αρχαία με τη Ρωμαϊκή Αγορά (εικόνα 15, στο βάθος της οποίας διακρίνεται η  δωρική Πύλη τη φωτο με αριθμό 5), σχεδόν ξεχασμένη από θεούς κι ανθρώπους, η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου.
http://www.ancientathens3d.com/wp-content/uploads/2016/02/panopantai-300x188.jpg
                Αναπαράσταση της  Βιβλιοθήκης του Πανταίνου από ψηλά. Στα αριστερά το νότιο άκρο της Στοάς του Αττάλου.
        Κτισμένηαπό τον Αθηναίο Τίτο Φλάβιο Πάνταινο το 100 μ.Χ. αφιερώθηκε στην Αθηνά Αρχηγέτιδα και τον αυτοκράτορα Τραϊανό, από τα ευρήματα δε φαίνεται ότι φιλοξενούσε επίσης και μια από τις πιο φημισμένες φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών.
        Οι κανονισμοί λειτουργίας τηςήταν παρόμοιοι με τους σημερινούς, μεταξύ άλλων δε αναφερόταν ότι “Κανένα βιβλίο δεν θα εξαχθεί από τη βιβλιοθήκη γιατί το ορκιστήκαμε” και ” Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή από την πρώτη έως την έκτη ώρα”(Οι σχετικές επιγραφές εκτίθενταιστο μουσείο της Αρχ. Αγοράς).
http://www.ancientathens3d.com/wp-content/uploads/2016/02/pant1-300x188.jpg
                                                          Η Βιβλιοθήκη του Πανταίνου από ΒΔ. Στο βάθος επάνω δεξιά διακρίνεται η Ακρόπολη.
        Είχε καταστραφεί κατά την επιδρομή των Ερούλων του 267 μ.Χ. αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και συνέχισεγια ένα μικρό διάστηματη λειτουργία της.
        Αποτελείται από μια μεγάλη τετράγωνη αίθουσα (φωτο 14) με περίστυλη αυλή και τρεις στοές που είχαν στο πίσω μέρος τους καταστήματα (φωτο 14). Συνιστάται σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται ναπαραβάλουντο σχεδιάγραμμα  (αριθμός 13) με το πρόπλασμα (αρ. 14) και τις λοιπές φωτογραφίες, όπου διακρίνονται τα ερείπια των όπισθεν των στοών καταστημάτων π.χ. στη φωτο 21 φαίνονται  ευκρινώς στο κάτω μέρος ο στυλοβάτης και τα υπολείμματα της κιονοστοιχίας που ήταν στην πρόσοψη  της βόρειας στοάς και, στο επάνω μέρος, τα διαχωριστικά των καταστημάτων.
        Aργότερα χρησιμοποιήθηκαν τα αρχιτεκτονικά μέλη της για την κατασκευή του  παρακείμενου Υστερορωμαϊκού Τείχους, που σκοπό είχε να προστατέψει την πόλη από τις συχνές τότε (μόνο;) βαρβαρικές επιδρομές!!!